כשלים אופייניים במערכות חיפוי בניין
מאת: אבי גנח
בשנים האחרונות עדים אנו לשימוש נרחב של חיפוי קירות חוץ באבנים /פסיפס , שימוש זה נובע מסיבות שונות כגון : דרישה אדריכלית לתת לבניין מראה יפה לאורך זמן רב ומושך לצרכי מכירה . דרישה של ועדות תכנון ובניה המקומיות אשר מן הסתם רוצות להשוות מראה אחיד בקומפלקס שלם של בנינים.
חיפוי האבן /פסיפס מבוצע על גבי קיר הרקע ( קיר הבניין , בטון , בלוקי בטון או איטונג ) ,לאחרונה אנו עדים לכשלים במערכת החיפוי אשר תחילתם באי עמידת המבנים לאטימות מוחלטת ועד לנשירת אבנים בודדות /לוחות פסיפס ובמקרים מסוימים גם בשדות שלמים .
המאמר הוצג בכנס ה 7 לבנייה ותשתיות- של איגוד המהנדסים אשר נערך ב 21-22/11/2011
רקע :
בשנים האחרונות עדים אנו לשימוש נרחב של חיפוי קירות חוץ באבנים /פסיפס , שימוש זה נובע מסיבות שונות כגון : דרישה אדריכלית לתת לבניין מראה יפה לאורך זמן רב ומושך לצרכי מכירה . דרישה של ועדות תכנון ובניה המקומיות אשר מן הסתם רוצות להשוות מראה אחיד בקומפלקס שלם של בנינים.
חיפוי האבן /פסיפס מבוצע על גבי קיר הרקע ( קיר הבניין , בטון , בלוקי בטון או איטונג ) ,לאחרונה אנו עדים לכשלים במערכת החיפוי אשר תחילתם באי עמידת המבנים לאטימות מוחלטת ועד לנשירת אבנים בודדות /לוחות פסיפס ובמקרים מסוימים גם בשדות שלמים .
1. התקינה הקיימת
מכון התקנים הישראלי דן בנושא חשב זה והעמיד את סדרת התקנים 2378 לחלקיו וכן ת"י 1555 חלק 1 , וזאת מתוך כוונה ברורה לקבל החלטה חשובה ונכונה לאופן החיפוי וכמובן למזער את הכשלים בנשירת החיפויים ל 0 .
סדרת התקנים :
1.1. 1555 חלק 1 – הדן מערכת פסיפס ואריחי קרמיקה לריצוף וחיפוי בניינים חיפוי חוץ
1.2. 2378 חלק 1 – הדן בדרישות הכלליות לאבן טבעית וחיפוי
1.3. 2378 חלק 2 – הדן בקירות מחופים באבן טבעית בשיטת הקיבוע הרטוב .
1.4. 2378 חלק 3 – הדן בקירות מחופים באבן טבעית בשיטת הקיבוע יבש .
1.5. 2378 חלק 4 – הדן בקירות מחופים באבן טבעית בשיטת ההדבקה בשילוב קיבוע מכאני .( יצא להערות הציבור )
1.6. 2378 חלק 5 – הדן קירות מחופים באבן טבעית :אלמנטים טרומיים ושיטות מתועשות באתר ( שיטת ברנוביץ ) .
1.7. 2378 חלק 6 –הדן בקירות אבן מחופים באבן טבעית בשיטת הקיר הכפול .
2. הסיבות לכשלים אופייניים בחיפוי אבן .
ü חוסר תכן , תכנון , ופיקוח ראוי .
ü תליה בלתי מקצועית וחסרת אחריות.
ü אחזקה מבנה לקוייה .
2.1. חוסר תכנון , תכן ופיקוח ראוי .
2.1.1. חוסר התכנון נובע עוד "מדרישות אדריכל המבנה " אשר לא מביא בחשבון את דרישות התפקודיות של האבן אשר קבועות בתקן הישראלי 2378 חלק 1 . לא פעם אחת הכשל נובע מבחירת אבן אשר אינה עומדת בדרישות לאופן התפקוד והסביבה .
יחד עם זאת ניתן למצוא גם כשלי תכנון אדריכלים כגון : מיקום מישקים ומידותיהם , פרטי מפגשים בין חומרים שונים ובין מישורים שונים ( פתחים ) , פריסת קירות , וחלוקת אבנים ...ושלא נדבר על גודל מידות האבנים .
2.1.2. חוסר תכן ההנדסי – במרבית הבניינים אין כלל תכן הנדסי , פשוט אין מהנדס אחראי אשר יתכנן / תכנן את מערכת החיפוי באופן נפרד מהמבנה בהתאם לתקן .
תכנון הנדסי כולל מפרט טכני מדויק בהתאם לשיטת הביצוע הנבחרת והוא כולל את כל הרכיבים והחומרים אשר ישמשו במערכת החיפוי .את כל הקטריונים לחישוב בהתאם לשיטה הנבחרת שהם סוג האבן , עומסי רוח ( 414 ) , רעידת אדמה (413 ) ,משקל האבן, עיווים סמויים, שינויים תרמיים , ועוד .
למשל בתליה יבשה חוסר לקיחת בחשבון שקיעת המבנה/זחילת הבטונים יכולה להביא לקריסת החיפוי כיחידה אחת .
2.1.3. חוסר פיקוח ראוי – במרבית הבניינים המחופים לא מבוצע כלל פיקוח, ושיטת הסמוך והכל בסדר הינה רווחת בין מבצעי העבודה והאחראים עליה .
פיקוח ראוי , הוא פיקוח אשר תחילתו בהדרכת המבצעים באופן פרטני על קיר דוגמא שבה יובהר המפרט המיוחד לחיפוי למבצע וכמובן בדיקה צמודה במהלך העבודה , הקפדה ( פיקוח) על סדרת פעולות אלו מעלות באופן חד את זמן ביצוע מלאכת החיפוי אשר אינם עומדות בקנה מידה אחד עם היזם .
ומכאן קיימת מעין "שתיקה מקצועית" בין כל "הנוגעים בדבר" עד...לאסון הבא !!!
ארחיב ואומר אין היום כמעט פיקוח ראוי על חיפויי חוץ .
2.2. תליה לא מקצועית של האבן .
חוסר מפרט מיוחד, הדרכה מתאימה,בקרת איכות מתאימה בין שלבים מובילים לקיצורי דרך ומכאן לכשל בחיפויי .
תליה לא מקצועית מתחילה בהכנת האבן לחיפוי ( בכל שיטה ) כוונתי היא ניקוי גב האבן מאבק הניסור אשר מגיע כחלק בלתי נפרד . בדיקת האבן לשלמות ,הכנה נכונה של קיר הרקע בהתאם לשיטה הרלוונטית, והקפדה על שימוש בחומרים מתאימים ובאופן נכון וסוף התהליך בביצוע בהתאם למפרט מסודר מוכן מראש .
2.2.1. חדירת מים אל תוך המבנה
ביצוע לקוי גורם באופן ישיר לחדירת מים לתוך המבנה וניתוק האבן מקיר הרקע ( שיטה רטובה , הדבקה , לוחות מתועשים ) .
שימוש בלוחות אבן לחפוי בעלת ספיגות גבוהה , אי ביצוע שכבת צמנטית ראשונה ("איטום") , אי הקפדה על מישקי התפשטות מתאימים , ביצוע לקוי של תלית רשת ע"ג קיר הרקע ,ביצוע לקוי של כוחלה ומישקים שימוש בחומרים בלתי מתאימים , זחילת הבטונים במהלך שנותיו הראשונות של המבנה , יגרמו לחדירת מים אל מאחור האבן ובשלב מסוים להתרופפות האבן מקיר הרקע עד לנשירתה .
2.2.2. בידוד תרמי לקוי .
אחת הבעיות הנפוצות היא תופעת העיבוי ( קונדנסציה ) תופעה אשר נגרמת כתוצאה מהפרשי טמפרטורה הנוצרים בעת חימום/קירור הדירה .
העיבוי נוצר כתוצאה מהפרשי טמפרטורה בין פנים הדירה לחוץ הדירה .כאשר טמפרטורת המשטח הפנימי של המעטפת החיצונית נמוכה מטמפרטורת הדירה מתרחש תהליך פיסקלי של התעבות אדי המים הנמצאים באוויר ולהפוך לטיפות מים . במידה והאבן אינה אטומה או אבן שלא ע"פ תקן 2378 חלק 1 , מים חודרים ובשלב מאוחר יותר גורמים להתנתקות האבן מקיר הרקע . וכמובן אם האבן אינה קשורה לרשת או שויתרו על הרשת במהלך החיפוי הסיכוי לנשירתה הוא גבוה ביותר .
2.3. אחזקת מבנה לקויה ( אחזקת שבר ומנע ) .
גם שנים לאחר חיפויי הבניין צפויים אנו לנשירות של כל סוגי החיפוי מסיבות שונות כגון :
1. "המחלה החבויה " – תוצאה של ביצוע לקוי רואים זאת לאחר זמן רב !!!
2. מערכת איטום אשר סיימה את חייה ומחדירה מים אל מאחורי האבן .
3. משטר רוחות שונה ובמיוחד במבנים גבוהים .
4. ולפעמים ישנם גם סיבות לא ברורות.
ביצוע ביקורות תקופתיות וביצוע סדרת טיפולים נכונים ובזמן יכולים למנוע נשירת חיפויים מקיר הבניין .
חוסר ביצוע תחזוקת מנע ע"פ הוראות תקן 1525 לחלקיו מגבירים את הסיכוי לנשירת אבנים שהיו בדרך ...להגיע מהר למטה . בל לנו לשכוח היום כל בניין גבוה הוא בעצם ...שכונה קטנה !!!
סוף דבר
הכל תלוי בנו , השרשרת מתחילה עם האדריכל , מתכנן השלד ומסתיימת עם המבצע . טיפול בפרק אשר קיים בתחום אחריותו של כל אחד ואחד יביאו לאפס ליקויים .
מסתבר כי תחום חיפוי קירות החוץ הוא הרבה יותר מורכב ודורש מקצועיות , שתחילת בקביעת האבן , שיטת הביצוע ,וביצוע קפדני מול מפרט טכני לפרוייקט , שבו יתואר אופן הביצוע כולל שימוש בדבקים מתאימים באופן נכון .
יחד עם זאת בל לנו לשכוח את אחריותו של הצרכן הסופי, בעלי הנכס. יש לחייב את מחזיקי הנכס לפעול בהתאם לתקן לתחזוקת המבנים והסביבה הקרובה ( ת"י 1525 חלק 1 ו – 2 ) . תפקיד מחזיק הנכס הוא פשוט ...לבצע פעולה אשר תמנע אסון עתידי , וביצוע תיקונים בהתאם להנחיות בודק מקצועי .
כל הזכויות שמורות לאבי גנח כותב המאמר
קל בריק הוא הפתרון האולטימטיבי לחץ על הלינק עכשיו ותגלה כמה כסף אתה יכול לחסוך
http://easywalltile.com/
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה